Tudom a következő szöveg nagyon hosszú, de érdemes elolvasni! Mindent amit találtam és használható, leírtam :)


Etetés-itatás

A papagájok etetése a magevõ fajoknál viszonylag egyszerû dolog. Az etetésnél próbáljuk meg elkerülni az egyoldalú táplálást, mivel az hiánybetegségekhez vezethet. Legyen a kapott eleség minél változatosabb.
A madaraknak szükségük van fehérjére, zsírra és szénhidrátra, valamint vitaminokra, ásványi nyomelemekre. Az alaptakarmányként adott magvak többnyire szénhidrátot tartalmaznak. A madarak zsírigénye csekély, fehérjérõl általában külön kell gondoskodnunk. A nagyobb testû papagájoknak adott napraforgómag pl. 22% zsírt, 21% szénhidrátot, 16% fehérjét tartalmaz. A kendermagban és a lenmagban a fentinél még 10 százalékkal több zsír van, ezért ezekbõl csak keveset adjunk. Diót, mogyorót csak mértékkel adjunk, mivel ezeknek igen magas a tápértéke.
Ügyeljünk arra, hogy a magvak egészségesek legyenek. Errõl a legkönnyebben a magok csíráztatásával gyõzõdhetünk meg: tegyünk a magvakat egy kis tálba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a magokat, majd tegyünk sötét és meleg helyre. 1 - 2 nap után az egészséges magvak csírázása megindul ( a magokon kis fehér csúcsocskák jelennek meg). A csíráztatott magvakat általában a madarak nagyon szeretik, ezért rendszeresen is adhatjuk. Mielõtt azonban a csíráztatott magvakat odaadjuk nekik, mossuk át azokat, majd szárítsuk meg. Csíráztatás közben ajánlott a vizet naponta cserélni.
Magok mellett a madarainknak adjunk gyümölcsöket is. A papagájok minden édes gyümölcsöt szeretnek. Az alma szinte alaptakarmánynak számít, ha mást nem is, azt mindig kapjanak. A csonthéjas magokat tartalmazó gyümölcsöket (pl. cseresznye, meggy) mindig kimagvazva adjuk, mert egyrészt ezek héja ciánt is tartalmaz, másrészt, ha a madár esetleg lenyeli a magot (pl. cseresznyemag), az megakadhat a torkán, vagy máshol az emésztõcsatornában. Adhatunk vastag héjas gyümölcsöket is (narancs, citrom, banán), de ezeket mindig meghámozva.
Zöldeleségnek sárgarépát, salátát, rügyeket, zellerlevelet, spenótot, uborkát, zöldborsót, tyúkhúrt adhatunk. Ezen kívül adhatunk még fõtt céklát, sült tököt, fõtt burgonyát is. Gyümölcsöt, zöldeleséget csak alaposan átmosva adjunk.
Az ásványi anyagok adásához használhatjuk a szépiát, amely a tintahal mészváza, vagy helyette a mûszépiát. Ez mindig legyen a madarak elõtt. Ez fõleg meszet tartalmaz, ezért az egyéb ásványi anyagok beviteléhez használjuk a kereskedelmi forgalomban kapható készítményeket.
Nagyon fontos a lágyeleség. Ezt ajánlott mindig frissen készíteni, mert - különösen melegben - gyorsan romlik, ezért mindig csak annyit készítsünk belõle, amennyit a madaraink elfogyasztanak. Néhány óra múlva a maradékot távolítsuk el. A lágyeleség készítésekor a lényeg az, hogy állati fehérje valamilyen formában mindig legyen benne. Használhatunk keményre fõzött tojást, sárgarépát, kétszersültet, almát, sajtot (pl trappista), zabpelyhet, háztartási kekszet, darált, fõtt húst (szárnyas húst, esetleg sovány marhahúst), hangyabábot, száraz tehéntúrót, fõtt rizst az eleség elkészítéséhez. Ezeket általában apróra vágva, vagy reszelve keverjük össze. Kiváló alkalom a lágyeleség adása az ásványi- és nyomelemek adagolására is, hiszen erre a madarak mindig szívesen "vetik rá" magukat. Ilyenkor ezeket az anyagokat is keverjük bele az eleségbe. Tojás etetésénél figyeljünk arra, hogy még egy egészségesnek látszó tojás is csak akkor adható biztonsággal, ha legalább 30 percig fõzzük! Ha lehetséges, akkor viszont inkább ne tojást, hanem valami más fehéjepotló, táplálék-kiegészítő premixeket használjunk (pl: CéDé). Ezt ugyanis folyamatosan adhatjuk a madaraknak, akár tenyészidőszak közben is. Az ilyen premixek direkt madaraknak készülnek, olyan fehérjéket tartalmaznak, melyeket a madár tökéletesen le tud bontani, nem terhelik meg a májat.
(Forrás: Dr. Romhányi: A Föld papagájai)

 

A papagájok - mint azt gondolom minden papagájtulajdonos jól tudja - roppant kíváncsi madarak. Szeretnek új dolgokat megismerni.

Az egyedül tartott madarak figyelme fokozottan ránk irányul és miven a madár pontosan tisztában van azzal ha minket enni lát, természetes, hogy amit eszünk ő is meg akarja kóstolni. Az esetek

többségében a kapott kóstolót örömmel el is fogyasztja - sőt néha teljesen el van ájulva az örörmtől és úgy veti magát az újdonságra,

mintha egész életében erről álmodozott volna.

Általában ilyenkor követjük el pusztán jószándékból - a legtöbb hibát, mert egyszerre túl sokat adunk az új csemegéből. Ne feledjük, hogy

a papagájaink főleg magvakon és gyümölcsökön,

zöldségeken élnek. Ezt az étrendet olykor - főleg a tenyészidőszakban, mivel ekkor jutnak igazán hozzá - kiegészítik rovar, illetve más fehérje forrás evésével. Az emberi ételekkel viszont roppant óvatossan kell eljárni. Ezek pl. általában sósak, a sok só pedig a madár számára káros lehet. Vannak tehát olyan ételek, melyeket egyáltalán nem, és vannak ételek amelyeket korlátozottan adhatunk a madaraknak.

 

Mi az tehát, amit adhatunk a madárnak?

 

 - túlfőzött rizst,

 - zabpelyhet,

 -áztatott kölest,

 -száraz tehéntúrot,

 -reszelt, vagy szeletelt sajtot,

 -édes kétszersültet,

 -babapiskótát,

 -háztartási kekszet,

 -rizsfelfújtat,

 -száraz kalácsot,

 

továbbá levesben főtt, zsírszegény csirkehúst, illetve főtt, vagy sült zsírtalan halhúst is. A zsírral nagyon kell vigyázni, azt ne kapjon a madár. A fehérjével is óvatossan kell bánni, mert a túl sok káros lehet. Kerüljük az erősen fűszerezett ételek adását, ne kapjon a madár tésztafélékből. Tilos az alkohol, és a kávé itatása. Szintén tilos a cukor illetve az erős cukrozott ételek etetése.

 

Forrás: Tatai Sándor (www.parrotland.hu)

 

A hullámos papagájnak feltétlenül kell kapnia:Fehér, sárga, vörös köles, fürtös köles (csumiz), zab, fénymag. Az állatkereskedésekben lehet kapni hullámos papagájnak való magkeveréket. Nagyon szereti a csíráztatott magot. Zöldeleségről és lágyeleségről gondoskodni kell.

 

Magvak

A papagájok - a nektárt fogyasztó lórik kivételével - magevők. Én a következő magvakból álló keverékkel etetem őket: Napraforgó, zab, fénymag, muhar, köles (vörös, sárga, fehér). A magkeverék kb. 20 % napraforgóból, 15 % zabból, 20 % fénymagból, 10 % muharból és 15-20 % vörös és 15-20 % sárga vagy fehér kölesből áll. A keverék összetétele nem állandó egész évben, hanem az arányokat eltolom attól függően, hogy pl. tél van, tenyészidőszak stb. Napraforgóból a kisebb papagájoknak jobb az apróbb szeműt adni, abból is a csíkosat, mert annak nagyobb a fehérjetartalma és kisebb a zsírtartalma, mint a fekete olajnapraforgónak. Télen több napraforgót esznek, mint egyéb időszakban, mert több energiára van szükségük a szervezetük fűtéséhez. Mindezek ellenére a napraforgóval vigyázni kell, mert a papagájok egyrésze - egyedtől függően - hajlamos arra, hogy csak napraforgót egyen. Így elhízik, a szíve és a mája elzsírosodik és el is pusztulhat. Ezt eddig hímeknél figyeltem meg, pl. a vörösbegyű papagájnál, énekes papagájnál de a stiglincnél is.

A zabnak a legnagyobb a fehérjetartalma, ezért igen fontos, magas az E-vitamin tartalma is, ami fokozza a hímek libidóját, ezért tenyészidőszakban érdemes megemelni a magkeverékben az arányát.

A fénymagnak majdnem ugyanolyan jók a beltartalmi értékei, mint a zabnak, ezért szintén nélkülözhetetlen.

A muhar és a kölesfélék jelentősége nem olyan nagy (a beltartalmuk alapján), de mégis fontosak, hiszen a köles az egyik alaptáplálékuk, sok szénhidrátot, - energiát biztosít a madaraknak - valamint B-vitaminokat is tartalmaz. A muhar nélkül a papagájok megvannak, sőt amelyik nem ismeri, lehet, hogy meg sem eszi.

Az alapelv a papagájok táplálásánál az, hogy minél többféle magot adjunk nekik, hiszen eredeti élőhelyükön 50-félét is fogyasztanak, amit mi sajnos nem tudunk biztosítani számukra.

Adható nekik búza is, amit a törpeapagájok és a nagypapagájok különösen kedvelnek. Régebben én is etettem, az utóbbi két évben viszont nem adok, mert ebben a csapadékos időjárásban igen elterjedt a fuzárium fertőzés, és ha a papagájok fertőzött búzát kapnának, elpusztulnának tőle. Szót kell ejteni még a kukoricáról is. A nagypapagájok meg tudják enni szemesen. A kisebbeknek csíráztatni szoktam, a törpék ezt is nagyon szeretik. Ualamint a tejeskukoricát torzsástól is adom nekik, szívesen lecsipegetik.

Csíráztatott mag

A fent leírt magkeveréket + kukoricát egy napig vízben kell áztatni, majd leszűrni és két-három napig letakarva tartani. A magokon keletkező pár milliméteres - egy centiméteres csíráknak igen magas a vitamintartalma. A magas E-vitamin tartalom miatt tenyészidőszakban fontos, valamint télen is érdemes adni, amikor kevesebb zöldet, így kevesebb vitamint tudunk biztosítani a papagájoknak. Nagyon szeretik. Én hetente kétszer szoktam adni.

Lágyeleség

A papagájok fiókáiknak rovarokat, hernyókat, egyéb állati eredetű táplálékot is adnak, amivel biztosítják a fejlődő szervezet hatalinas fehérjeszükségletét. Mi ezt a táplálékot nem tudjuk biztosítani, ezért adunk helyette lágyeleséget. A lágyeleséget ahány tenyésztő, annyiféleképpen készíti, más és más összetevőkre esküszik. A lényeg az, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiségű és összetételű fehérjét. (A magvaknak főleg a szénhidrát és a B-vitamin tartalmuk magas, a fehérjetartalmuk alacsonyabb.)

A papagájoknak nagy mennyiségű fehérjére van szükségük a párzáshoz, a tojás létrehozásához, a fiókák neveléséhez, a vedléshez illetve a fiatal madaraknak a növekedéshez, fejlődéshez.

Mindeddig elsősorban a fehérjék mennyiségére fektettem hangsúlyt, pedig a fehérjék minősége, összetétele ugyanolyan fontos. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak egy része nélkülözhetetlén (esszenciális), ami azt jelenti, hogy a madár nem tudja előállítani, szervezetébe a táplálékkal kell bejuttatni. A többi aminosavat a papagáj elő tudja állítani, ill. az aminosavak egy része másikkal helyettesíthető. Sajnos, eddig nem sikerült olyan szakirodalinat találnom, ami leírná a papagájok számára esszenciális aminosavakat, pedig ezek ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy madaraink takarmányozásában optimálisan állítsuk be a fehérjeösszetételt. Gazdasági állatainknál ezek ismerete alapvető jelentőségű az okszerű takarmányozás megvalósításában.

A fehérjeetetéssel kapcsolatban még egyet, a limitáló aminosav fogalmát jegyezzük meg. Ez azt jelenti, hogy az aminosavak hasznosulását mindig a legkisebb mennyiségben jelenlévő, a szervezet számára leginkább hiányzó határozza meg. Ezért is értek egyet azzal a nézettel, hogy az egyoldalú tojásetetés a fehérjepótlásra, káros a madarak számára. Hiszen hiába juttatok a papagáj szervezetébe az aminosavak egy részéből sokat, ha másokat viszont nem kap meg, akkor a bejuttatottak sem tudnak megfelelően hasznosulni. (A tojás sem tartalmazza optimális mennyiségben és összetételben a papagáj számára szükséges aminosavakat.) Tehát minél többféle fehérjeforrással kell kielégíteni a madár szükségletét, pl. tojás, sajt, túró, hús, pillangós és hüvelyes növények. Így valószínűleg sikerül közelebb kerülnünk ahhoz, hogy optimálisan elégítsük ki a madár fehérjeszükségletét.

Nálam a lágyeleség alapvető komponense a főtt tojás és a nyers sárgarépa. Ezeket megreszelem és összekeverem. A tojást legalább fél óráig főzni kell, hogy megöljük az esetlegesen rajtuk ill. bennük lévő, fertőzést okozó baktériumokat, vírusokat (pl. Salmonella). A tojásnak a héját is mindig beleteszem porrá törve, hiszen magas a kalcium tartalma, ami szükséges a papagájnak a tojáshéj felépítéséhez, illetve a fióka csontozatának fejlődéséhez. A sárgarépának magas a karotintartalma, amiből az A-vitamin épül fel. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szép, egészséges tollazat, illetve a szaruképződmények (csőr, karmok), valamint a bőr kialakulásához és fennmaradásához. Így vedléskor is pótolni kell. A tojáson és répán kívül még sok mindent bele szoktam tenni a lágyeleségbe, így pl. mákot, ami szintén hasznos a tenyészidőszakban, reszelek bele diót, főleg télen, trappista sajtot, túrót. Lágyeleség gyanánt, a változatosság kedvéért szoktam a madaraimnak időnként tejberizst adni (cukor nélkül). A rizsnek, tejnek is magas a fehérjetartalma, valamint a tejben sok a kalcium, illetve a zsírban oldódó A-, D-, E-, K- vitamin.

A lágyeleségnél arra mindig figyelni kell, hogy az friss legyen. Amit a madár nem eszik meg, el kell venni előle, hiszen ezek könnyen és hamar megromlanak, főleg nyáron, és betegséget, elhullást okozhatnak. Tenyészidőszakban, fiókaneveléskor mindennap adni kell nekik, egyébként elég egy héten kétszer, esetleg háromszor.

Zöldség, gyümölcs

Diót kettévágva, héjastól is szoktam etetni a papagájokkal, nagyon szeretik kicsipegetni, eljátszanak vele. Sokat nem szabad adni, nehogy elhízzanak. A papagájoknak minden gyümölcs adható, ha kiskora óta kapta, akkor ismeri, szereti. Például alma, körte, narancs, banán, szőlő, dinnye, szilva, cseresznye, meggy, egres, ribizli.

A zöldségekkel szintén ez a helyzet. Szoktam adni káposztát, kelkáposztát, répát, karfiolt, karalábét, petrezselymet, salátát, zöldborsót, zöldbabot stb. Egy kivétel a hullámos papagáj. Neki nem ajánlott a káposztafélék adása, mert hajlamos a pajzsmirigy-túltengésre, és a káposztafélék ezt elősegítik. Éppen emiatt érdemes a hullámos papagáj vizébe egy-egy cseppjódot cseppenteni. A jódhiány is pajzsmirigy-túltengéshez vezet. Tehát a zöldségek, gyümölcsök etetésével madarunknak biztosítjuk a megfelelő vitamin, valamint a nyersrost ellátást, ami elősegíti az emésztést.

Zöldeleség

Madaraimnak kora tavasztól késő őszig szedek és mindennap adok "füvet". Pl.: tyúkhúr, lóhere, fehérhere, lucerna, lándzsás utifű, széleslevelű utifű, gyermekláncfű, vadsóska, közönséges cickafark, perjefélék (angol, francia, egynyári perje, tarackbúza, kakaslábfű).

A "füvet" sose szedjük vizesen, harmatosan, és ne szedjük le árokpartról, utak mellől (ólommérgezés), valamint ne legyen poros.

Figyeljünk oda arra is, hogy mit szedünk, mert van ami hasmenést okoz, vagy mérgező lehet. A pillangósoknak (herefélék, lucerna) magas a fehérjetartalma. Az utifűféléknek féreg- és baktériumölő hatása van. A perjeféléket akkor a legérdemesebb szedni, amikor viaszérett bennük a mag (már nem teljesen zöld, de még nem pereg ki), ekkor a legértékesebbek. Ezeket egy csokorba fel lehet kötni a kalitkába, vagy röpdébe, a madarak szívesen elcsipegetik.

 

Egyéb

Sokféle táplálékot szoktam adni madaraimnak, hogy színesebbé tegyem az étrendjüket. Például csipkebogyót, bodzavirágot, nyárfa, fűzfagallyakat, a kőrisfa termését, sovány főtt húst csontostól. A fűzfagally a törpepapagájoknak nélkülözhetetlen a fészeképítéshez, de a többi is elcsipegeti a kérgét, rügyeit, leveleit. Így nem nő túl a csőrük, karmuk. Arról nem beszélve, hogy a fűzfa igen egészséges, sok benne az ásványi anyag. A fűzfateát, mint gyógyhatású készítményt a humángyógyászatban is használják. A csipkebogyó sok C-vitamint és karotint tartalmaz. A főtt húsnak magas a fehérjetartalma és a vastartalma is jelentős. A neophemák, nimfák, verébpapagájok lecsipegetik a csontról a húst, az agapornisok és a kecskepapagájok a vékonyabb csontokat is meg ill. szétrágcsálják, a kissándorok pedig a csirke combcsontot is megeszik. A csontban sok a kalcium és a foszfor, a hús pedig madaraim fehérje kiegészítésének skáláját teszi szélesebbé.

Ásványi anyag- és vitamin kiegészítők

Papagájaim előtt egy kis tálban mindig áll Zeolit és Univit B vagy Nutrafort 3 keveréke és kvarchomok, amiből étvágy szerint fogyasztanak. A Zeolit ásványi anyag kiegészítő, makro- és mikroelemeket tartalmaz, megelőzi a kannibalizmust és a tolltépést. Az Univit vagy Nutrafort pedig baromfiak számára gyártott vitamin kiegészítő, valamint megfelelő arányban tartalmaz kalciumot és foszfort. A kvarchomokra azért van szükség, hogy a madár megfelelően meg tudja emészteni a takarmányt a zúzógyomrában.

Ivóvíz

Alapvető jelentőségű, hogy a papagáj előtt mindig friss, tiszta, csíraszegény, megfelelő hőmérsékletű, ivóvíz minőségű víz legyen. A vizet naponta egyszer, nyáron kétszer háromszor is cserélni kell. A víz nagyon hamar megromlik, megbüdösödik, ha meleg van, a madár beleüríti a bélsarát, belehordja az élelmet, főtt tojást stb. A szennyezett, büdös víz a legnagyobb rizikófaktor, a legkomolyabb fertőzési forrás. A díszmadarak takarmányozása, a táplálóanyag igény optimális kielégítése mind a papagájok tartásának, a hosszú élettartam elérésének, mind a céltudatos tenyésztői munkának, a megfelelő számú és minőségű utód elérésének alapja. Ezért kívánatos, hogy tisztában legyünk az egyes papagájfajok igényével, és a takarmányfélék beltartalmi mutatóival.

Forrás:https://mindenfelepapagaj.gportal.hu

 

Az alaptakarmányt a hullámospapagájnak készült magkeverék adja, ez vörös- és fehér kölesből (40-60 %), fénymagból (30 %) és zabból (10-30 %) áll. Mivel a madár a magokat a héjuk nélkül eszi meg, a maghéjak nagy része az etetőedény tetején marad vissza, ezt naponta egyszer távolítsuk el. A hengeres önetetőket rendszeresen ellenőrizzük, mert gyakran fennakad bennük a mageleség. Naponta adjunk emellett friss gyümölcsöt, zöldséget (alma, körte, sárgarépa, uborka, stb.) és zöldeleséget (saláta, tyúkhúr, pitypang), természetesen alaposan megtisztítva, megmosva.

Hetente egyszer főzzünk lágyeleséget a madaraknak. Ennek alapja a keményre főtt, lereszelt tojás (30 percig forraljuk az esetleges salmonella baktériumok elpusztítása miatt), reszelt nyers sárgarépa és reszelt sajt, de ezeken kívül tehetünk bele reszelt kekszet, zabpelyhet, babapiskótát, diót, mazsolát a madár ízlése szerint. A lágyeleséget hűtőszekrényben másnapig eltarthatjuk. A madaraknak kínált lágyeleséget a nap végén vegyük el a kalitkából, nehogy a megromlott tojás megbetegedést okozzon. Időnként adhatunk a madaraknak fürtös kölest is, ezzel azonban vigyázni kell, mert ha állandóan előttük van, egyes madarak csak ezt eszik; ez nagyon egyoldalú táplálkozás és könnyen elhízáshoz is vezethet (különösen a nem röptetett egyedeknél).

Kálciumpótlásra szépiát (és nem „csőrkoptatót”) akaszthatunk a kalitkába. Nagyon fontos továbbá, hogy a madár aprószemű kavicshoz, gritthez vagy homokhoz rendszeresen hozzájusson. A zúzógyomor ugyanis a kavicsok segítségével őrli meg a kemény magbelsőket, a bélben csak ez után kerülhet sor az emésztésre. Tartós kavicshiány esetén a madarak az elégtelen emésztés miatt lesoványodnak. Mindezeken túl naponta adjunk friss vizet a madaraknak, az itatóedényeket pedig időnként tisztítsuk meg a rájuk rakódott algáktól.

Forrás:Dr. Sipos Attila

Az etetés nem tartozik a legnehezebb feladatok közé, a szaküzletekben többnyire megfelelő eleséget vásárolhatunk. A legfontosabb, hogy a madár minél változatosabb és kifogástalan minőségű eleséget kapjon, mert az egyoldalú táplálás előbb-utóbb hiánybetegségekhez, a nem megfelelő minőségű eleség pedig mérgezésekhez vagy a gyomor-béltraktus hurutos betegségekhez vezet.
A madár szervezete megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot és ásványi sót igényel. Az alaptakarmány gyanánt adott növényi anyagok túlnyomórészt szénhidrátot tartalmaznak, a madarak zsírigénye elenyésző, a fehérjét azonban többnyire külön kell adagolnunk.

Forrás:papagajunk.lapunk.hu

Magfélék :
Vörös vagy sárga kölest egyarántetethetünk kedvencünkel.Azonban hogyha kedveskedni szeretnék diszmadarunknak akkor puha héjú fehér kölessel is adhatunk nekik.A másik fontos fő táplálékuk ezeknek a papagájoknak a köles vagy csumi,ezek nagy fürtökben teremnek és ezt a kalitka drótjai közé fűzve szórakoztató időtöltést is nyújthat a kedvencünknek.

Zöldségfélék :
Zöldséget rendszeresen etessünk madarainkal mert így pótolni tudják az elvesztett vitaminokat és ásványi anyagokat ;-sárgarépa
-sárgarépa zöldje
-saláta
-paraj
-tyúkhúr
-pádztortáska
-madársaláta
-reszelt v.szeletelt alma

Mikor mivel etessünk? :
1-2 alkalommal magkeverékkel,reggel és délutánlágyeleséggel etessünk.Télen naponta egyszer,nyáron naponta 2-3szor itasunk velük friss vizet.

Forrás:https://gembird8.5mp.eu